Annons: Shoppa min stil

Tröja
Byxor
Pullover
Kofta
Rosa kostymbyxor
tröja
Väska
Klänning
Kofta
Kjol
Klänning
Linne
Byxor
Gucciskärp
Kjol
Trench coat
Svarta jeans
Kappa
Kofta
Blå klänning
T-shirt
Linne
Kjol
Topp
Tröja
Bag
Klänning
Väska
Klänning
Kofta
Klänning
Klänning
Kavaj
Klänning
Kavaj
Väska
Kavaj
Väska
Blå knytblus
Skjorta
Skjorta
Kavaj
Kjol
T-shirt
Väska
Kjol
Skjorta
Kjol
Klänning
Tröja
Väska
Väska
Klänning
Klänning
Kavaj
Kavaj
Kjol
Kofta
Kofta
Kavaj
Väska
Kofta
Tweedklänning
Skjorta
Knytblus
Kavaj
Kappa
Tröja
Slipover
Blus
Kjol
Pullover
Väska
Slipover
Skjorta
Stövel
Klänning
Knytblus
Skjorta
Cape
Skinnkjol
T-shirt
Body
Kavaj
Linne
Kofta
Kostymbyxa
Kofta
Sneakers
Kofta
Kavaj
Klänning
Stickad klänning
Kappa
Pullover
Knytblus
Boots
tröja
Klänning
Knytblus
Satinkjol
Basker
Klänning
Linne
Klännning
Blus
Väska
Klänning
Slipover vit
Manolo Blahnik
Kappa
Jacka
Kofta
Kappa
Kjol
Skjorta
Kavaj
Slipover
Kofta
Blus
Kappa
Slingbacks
Stickad klänning
Kavaj
Knytblus
Klännning
Cardigan
Kofta
Klänning
T-shirt
Kappa
Väska
Skjorta
T-shirt
Ankelboots
Cardigan
Grön klänning
Blus
Kjol
Väska
Grå kavaj
Pullover
Linne
T-shirt
Väska
Tröja
Kofta
Klänning
Väska
Klänning
Byxor
Slacks
Jeans
klänning
Kofta
Väst
Kjol
T-shirt
Kofta
Vit blus
Väska
T-shirt
Tweedkavaj
T-shirt
Klänning
Linne med spets
Klänning
Klänning
Kjol
Kavaj
Väska
Skjorta
Väska
Topp
Klänning
Klänning
Kavaj
Plisserad kjol
T-shirt
Cape
Plisserad kjol
Slipover
Väska
Byxor
Kavaj
Satinkjol
Kappa
Blus
Kavaj
Sandaler
Halsduk
Skjortklänning
Pälsjacka
Kavaj

Gravid vecka 11-16 uppdatering

Hej fina. Jag fortsätter min uppdatering gravid vecka för vecka. I det här låååååånga inlägget får ni läsa om hur jag mått och vad som hänt vecka 11-16. Under dessa veckor har vi bland annat berättat för Carls föräldrar, våra chefer, kollegor, vänner och gjort vår graviditet offentlig. Vi har även gjort KUB-test och besökt barnmorskan för inskrivning. Jag har fortsatt må bra under dessa veckor, men har varit förkyld ett par gånger. Yrseln kommer och går lite, tröttheten har avtagit en del, magen har börjat synas mer och mer. Ni hittar alla mina inlägg om graviditeten här.

 

Gravid Vecka 11

Mina dagboksanteckningar från vecka 11

Denna vecka var jag fortsatt trött och tog tupplurer dagtid på mina lunchraster och på helg. Fick en del uppstötningar men inget illamående/kräkningar. Godissuget kvarstår, har nog inte ätit så mycket godis som jag gjorde nu i slutet av november och december tidigare. Jag passade på att ta sköna bad och det blev fler pizzamiddagar. Börjar ana en liten bula på magen, men inte så det är svårt att dölja den. Vi hade middag med Katy, Emil, Frida och Niklas och Katy och Emil som inte visste om graviditeten fick veta om den nu. De var höggravida den här tiden :). Hissen i vårt hus var avstängd denna vecka så det blev lite mer motion än annars hehe. Kom ut på en hel del promenader då det var fint väder.

Noteringar från appen i vecka 11

Fostret ser mer och mer mänskligt ut och det är denna vecka man officiellt kallar bebisen för foster (ej embryo). Fostret är ca 37 mm långt från huvud till stjärt. De flesta organen är bildade och ögonen börjar hitta sin plats. Öronens form har också bildats och på fostrets små be börjar knän och vrister träda fram. 

Gravid Vecka 12

Mina dagboksanteckningar från vecka 12

Denna vecka bokade vi in KUB-test och på grund av julledighet och så kunde vi komma först vecka 14 som de säger är den senaste veckan man kan göra det i. Denna vecka har vi också gått på julledighet och åkte tåg till Mantorp där vi firade jul med Carls familj. Vi berättade för dem första kvällen vi var där. De frågade om jag skulle ha lite vin och då sa jag nej tack och då berättade Carl att jag inte kommer dricka mer vin på ett tag för att jag är gravid. De blev såklart jätteglada :). Det blev en lugn och mysig jul med en massa pussel, spel, god mat, Kalle Anka och Karl-Bertil m.m. Under tiden i Mantorp var jag också väldigt trött och sov mycket, även dagtid. Kunde även känna yrsel när jag reste mig snabbt.

Jag kunde somna när jag låg och vilade eller såg på TV. Jag fick bland annat en gravidmassage av Carl i julklapp. Han hade bokat en tid till mig i Linköping ett par dagar senare. Kändes väldigt lyxigt och spännande. Och det var verkligen en härlig upplevelse. Hon som masserade mig var väldigt speciell och kunde berätta värsta skräckhistorierna om hennes tidigare graviditeter och förlossnningar men jag försökte att fokusera på de positiva sakerna hon berättade haha. Annars var det väldigt skönt att bli masserad. Det var mer avslappnande än medicinsk massage vilket var skönt. På tisdagen åkte vi till Hudiksvall så det blev en heldag på tåg.

Noteringar från appen i vecka 12

Den känsligaste utvecklingstiden för fostret är nu avklarad. Fostret är ca 49 mm från huvud till stjärt. Det är viktigt att äta kalciumrika livsmedel för att utveckla barnets benstomme och tänder. Även järn är viktigt att få i sig för barnets blodbildning. 

Gravid Vecka 13

Mina dagboksanteckningar från vecka 13

Denna vecka var vi först i Hudiksvall och jag var väldigt frusen minns jag. Jag kunde även känna att min hy var lite sämre, men det kan ju lika gärna bero på miljöombytet. Vi firade nyår hos Mina och Christoffer i deras pampiga lägenhet i Hudiksvall. De visste redan om graviditeten sedan innan. En mycket trevlig kväll! Dagen efter träffade vi min kompis Sofie ute och då berättade vi för henne. Vi åt pizza på restaurang inne i centrala Hudiksvall på nyårsdagen. Hör ju till.

I vecka 13 har jag förstått det som att man börjar berätta och vissa gör graviditeten även offentlig, förmodligen när de hunnit göra KUB vid denna tid. Denna vecka vägde jag mig och såg att jag gått upp 1,5 kilo sedan jag tog mitt graviditetstest! Sen gick jag dock ner ett kilo igen, svårt att förstå hur kroppen fungerar. Började även jobba lite efter julledigheten denna vecka, dock var det ju en del röda dagar så blev en riktig mjukstart. Orkade träna en del på gymmet :).

Noteringar från appen i vecka 13

I vecka 13 har man varit gravid i ett kvartal och bebisen är stor som en citron.  Efter vecka 12 är den största risken för missfall över och det är vanligt att börja berätta för andra om sin graviditet. Fostret är cirka 6 cm långt, ansiktsdragen börjar komma fram och överläppen får sin kontur. På fingrarna börjar fostrets unika fingeravtryck att bildas och naglar att synas.
Gravid Vecka 14

Mina dagboksanteckningar från vecka 14

Andra trimestern, även kallad Smekmånaden. Första dagen på vecka 14 var dagen vi bokat in vårt KUB-test. Vi fick frågan vid första besöket hos barnmorskan om vi ville göra KUB-test. Alla jag känner som varit gravida här i Malmö har gjort det så jag hade väl egentligen ingen tanke på att inte göra det. Fram till att jag fick höra om andra vänner från Hudik/Umeå som valt att inte göra det. Jag kände att om vi ska göra det så ska vi verkligen veta vad vi ska göra med resultatet vi får. Vi kom fram till att oavsett om KUB-testet visar på risk för kromosomavvikelse ska vi behålla. Det var skönt att vi kunde vara överens om det innan. Jag dömer ingen men för mig hade det varit så himla svårt att välja bort ett barn på grund av kromosomavvikelse. Det hade gått emot den person jag känner att jag är och mina värderingar på något sätt.

Men jag såg detta samtidigt som ett tillfälle att få ett tidigt ultraljud och få se bebisen på riktigt. Se att det finns något där inne eftersom jag ändå mått så pass bra och inte känt av bebisen jättemycket. Det var såklart nervöst att gå på första ultraljudet, man hoppades ju att hjärtat skulle slå och att bebisen växer som den ska. Vi kom dit och hon som genomförde ultraljudet kändes så himla professionell. Så kunnig, hon hade gjort det där hur många gånger som helst. Jag blev verkligen helt tagen av att se bebisen i magen, det var så himla häftigt och lite overkligt att se den röra på sig, se att hjärtat slog och att kroppsdelarna liksom redan var på plats. Bebisen var lite ”olydig” som sköterskan sa så det tog tid innan hon kunde mäta nackspalten. Men till slut gick det och även den såg bra ut. Resultatet var en frisk bebis med ett bankande hjärta som utvecklas i bra takt och i stort sett ingen risk (1:20 000) för avvikelser.

Efteråt var vi såklart lättade. Så mäktigt att ha fått se vår lilla bebis. Vi fick med ultraljudsbilder som vi skickade runt till familj och nära vänner. De sitter på kylskåpet nu. Gillar att gå dit och titta på bebisen ibland.

Denna vecka besökte vi även barnmorskan och hon tog lite olika prover på mig. Hon tog prov på järnvärdet och jag fick även testa mig för Klamydia och HIV.

Denna vecka berättade jag om graviditeten för min chef också. Det kändes stort! 🙂 Hon tog det jättebra, inte för att jag var orolig för något annat. När jag berättat för henne kände jag att jag kan börja prata mer öppet om graviditeten, så skönt!

Övriga dagboksanteckningar från den här veckan var att jag köpte mina första gravidjeans,  trötthet, huvudvärk, snuva, pytt i panna-cravings. Mådde illa av doften från min brun utan sol och popcorn (stackars Carl), kulan syns lite mer på magen. Jag och Anna var ute och åt sushi och var båda så jäkla hungriga och beställde in hur mycket som helst. Vegetarisk för mig så jag tänker att rå fisk på en restaurang man inte vet så mycket om är en dålig idé. Blev även pizza denna vecka :D.

Noteringar från appen i vecka 14

Bebisen börjar få hår på huvudet. Organen är färdigutvecklade och fungerar. Skelettet håller på att hårdna. Fostret är cirka 74 mm mellan huvud och stjärt. När man går in i andra trimestern har risken för missfall minskat betydligt. Energin kommer ofta tillbaka hos den blivande mamman och det är bra att kunna hålla sig aktiv. Det är vanligt att håret blir glansigare och hyn bättre/slätare under graviditet.

 

Gravid Vecka 15

Mina dagboksanteckningar från vecka 15

100 dagar av graviditeten har passerat, wow. Tänk att jag nu hade varit gravid så länge. Denna vecka blödde jag näsblod för typ första gången i mitt liv. Känner att jag är rätt torr i näsan nu under graviditeten, läst om fler som är det så tänker att det är rätt normalt. Denna vecka blev vi äntligen offentliga med vår graviditet! Alltså vi gick ut med nyheten på sociala medier så liksom alla kunde se det. Stort och så skönt! Anna kom över och tog lite bilder på oss som vi kunde använda. Jag ville inte göra något spexigt, bara rakt upp och ner säga som det är med en bild och mig och Carl typ. Och så blev det. Vi fick jättefin respons från alla som såg nyheten, så kul. Sådan lättnad att slippa dölja graviditeten för nu syntes magen i rätt många plagg.

Övriga anteckningar denna vecka är att jag mest var sugen på plockmat, sen cravings efter blåbärsglass (Skickade Carl till affären som fick köpa hehe). Jag hade gått ner ett kilo när jag vägde mig. Jag blev även sjuk i slutet av denna vecka och jobbade inte på flera dagar. Låg mest i sängen och såg halvdåliga serier. Det visade sig sedan enl både antigentest och PCR att det inte var Corona, men man kan väl aldrig veta helt säkert.

 

Noteringar från appen i vecka 15

I vecka 15 är fostret ca 9 cm långt och väger ca 80 gram. Den är inne i en intensiv tillväxtfas och rör sig mycket. Trots detta tar det oftast flera veckor till innan man som gravid kan känna bebisens rörelser. Vid denna tid kan man under optimala förhållande se bebisens kön på ett ultraljud då alla kroppsdelar utvecklats så pass mycket.                               


 

Gravid Vecka 16

Mina dagboksanteckningar från vecka 16

Jag börjar denna graviditetsvecka med att vara sjuk. Så segt. På fredagen kände jag mig frisk och kunde jobba. Kunde även under denna vecka känna mig yr. Denna vecka fick vi hem våra gratis Babyboxar :). Mysigt! Så bra grej att man kan få två babyboxar gratis med diverse nödvändigheter för mig som blivande mamma och den kommande bebisen. Cravings efter pasta med skinksås och fish tacos. Gravidjeansen åkte på för första gången.

Noteringar från appen i vecka 16

Bebisen är nu lika stor som en avocado, 12-16 cm långt, och väger ca 100 gram. Ögon och öron är på rätt plats och fostret blir mer och mer aktivt. Det är vanligt att den blivande mammans mage blir större och nya kläder kan behövas. Blivande mammans hjärta kommer att slå 10-20 fler slag per minut. Kom ihåg att kalcium är viktigt, och även att sköta tänderna är extra viktigt under graviditet.

 

Följ:
Dela

2 Kommentarer

 1. Lisen
  30 januari, 2022 / 18:53

  Så kul med dina uppdateringar! 😍

  • mariabusck
   Författare
   3 februari, 2022 / 11:16

   Åh så kul att du gillar 🙂 Så snart jag är frisk kommer jag uppdatera vecka för vecka 🙂

Kommentera


Looking for Something?