Det är både enkelt och säkert att låna pengar i Sverige, men det finns samtidigt viktiga ekonomiska begrepp, och så även tips du behöver ha koll på.
Vad är en betalningsanmärkning och varför är det populärt att samla lån egentligen?
Dessa frågor och fler besvarar vi i den här artikeln, som är en heltäckande resurs med svar på alla frågor som rör lån och krediter.
Var kan du låna pengar?
Du kan låna pengar hos banker och långivare såsom ICA-Banken eller Swedbank, men du kan även ansöka om ett lån via en låneförmedlare. Hos en låneförmedlare finns det samarbetande långivare som alla tvingas konkurrera om att ge dig det bästa lånet med lägst ränta.
Det går att låna via olika typer av aktörer
Det finns alltså ett flertal låneaktörer som i sin tur erbjuder olika tjänster. Exempel är dessa:
- ICA-Banken: Är en långivare av privatlån 20 – 500 tkr.
- Fairlo: ”Billig” kontokredit på upp till 100 000 kr.
- Lånea: Jämför alla Sveriges privatlån, snabblån & företagslån.
- Swedbank: Traditionell bank med alla vanliga bankprodukter.
- Lendo: En låneförmedlare där man kan jämföra privatlån.
Vem kan låna pengar?
För att kunna bli beviljad ett lån i Sverige måste du vara minst 18 år gammal, men det är även vanligt med åldersgränser på mellan 19 och 25 år. Utöver detta måste du ha en inkomst för att kunna ta ett lån. Om du är bidragstagare kan du i regel bara ta snabba lån, dvs. SMS-lån.
Vilka olika typer av lån finns det?
Nedan ger vi dig kompakta fakta om de fyra mest vanliga lånetyperna i Sverige.
1. Snabblån (ränta på cirka 35 %)
Snabblån är som namnet antyder ett lån med snabb utbetalningstid, kort återbetalningstid samt med en hög räntesats. Den höga räntesatsen beror främst på att långivarna känner att de tar en större risk när de lånar ut pengar till personer som sitter i en sämre ekonomisk sits.
Långivarna vill alltså bli kompenserade för att de tar en större risk jämfört med om de hade beviljat exempelvis ett privatlån.
När ska du ta ett snabblån?
Ett snabblån passar bäst för att exempelvis betala en räkning som riskerar att förfalla eller för att laga bilen för att kunna ta sig till jobbet, för att således kunna tjäna pengar. Du ska alltså tjäna eller spara pengar på att ta ett snabblån. Att finansiera dyra kläder och resor med snabba lån är alltid en dålig idé.
2. Privatlån (ränta på cirka 7,5 %)
Privatlån är precis som snabblån en låneform utan krav på pantsättning. Du behöver alltså inte pantsätta exempelvis ditt hus eller din bil för att kunna ta ett privatlån. Räntesatsen är i sin tur human, och som mest kan du ta ett privatlån på omkring 600 000 kr.
När ska du ta ett privatlån?
Ett privatlån passar bäst om du till exempel ska renovera bostaden eller köpa en ny bil. Detta tack vare att räntesatsen är relativt låg och avbetalningstiden är flexibel.
3. Bolån (ränta på cirka 1,75 %)
Ett bolån är en låneform med en låg ränta men samtidigt med höga krav på dig som låntagare. Du måste även pantsätta din bostad för att bli beviljad ett bolån. Pantsättningen innebär i sin tur att banken har rätt att sälja fastigheten i ditt ställe om du inte har råd att betala tillbaka lånet.
När ska du ta ett bolån?
Ett bolån passar bäst när du ska köpa exempelvis ett hus, en lägenhet eller en sommarstuga.
4. Billån (ränta på cirka 5 %)
När du tecknar dig för ett billån måste du pantsätta din bil, och du måste även köpa din bil av en bilfirma. Utöver detta krävs en kontantinsats på 20 %. Att köpa sin bil genom att ta ett vanligt privatlån är ofta den bästa utvägen, då du således får ett mer flexibelt lån med färre krav.
När ska du ta ett billån?
Ett billån lämpar sig bäst för personer som vill ha den lägsta möjliga räntan på sitt billån, och inte har någonting emot att betala en kontantinsats samt att köpa bilen på en bilfirma.
Hur fungerar det att samla lån?
När du samlar dina befintliga småkrediter till ett sammansatt lån tar du ett så kallat samlingslån. Att sammanfoga dyra krediter är alltid en bra idé, främst då du får en lägre månadskostnad för lån. Månadskostnaden för snabba krediter ligger i regel på cirka 35 %. Det är betydligt mer än vad räntan för ett samlingslån ligger på, det vill säga omkring 8 %.
När du tar ett samlingslån ger du även bankerna och kreditorerna ett intryck av att du har koll på din ekonomi. Att ha ett samlat lån i sitt register ser betydligt mer ”städat” och ordningsamt ut jämfört med om du hade haft ett flertal mindre lån. Det kan medföra att det blir lättare för dig att bli beviljad nya lån i framtiden.
Vad är en betalningsanmärkning?
En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag som säger att du tidigare slarvat med en eller flera inbetalningar. Det är alltså inte Kronofogden som ger dig en betalningsanmärkning, utan det är företaget som du är skyldig pengar som gör det genom att ansöka om ett betalningsföreläggande.
Så påverkar en betalningsanmärkning dina möjligheter att ta lån
Om man har en betalningsanmärkning blir det svårt, men inte omöjligt att ta ett lån. Du får ett automatiskt avslag om du ansöker om ett privatlån, men upp emot hälften av alla snabblåneaktörer beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar.
Du får alltså vara beredd på att betala en ränta på cirka 35 % för ditt lån om du har en betalningsanmärkning i bagaget.
När försvinner en betalningsanmärkning?
För privatpersoner försvinner i regel en betalningsanmärkning 3 år efter att du betalat den skuld som gav dig betalningsanmärkningen från första början. För företag försvinner en betalningsanmärkning i sin tur normalt efter 5 års tid.
Kan jag låna pengar trots Kronofogdeskuld?
Nej, du kan vanligtvis inte låna pengar när du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. För att kunna låna pengar trots Kronofogdeskuld är det viktigt att du har någon typ av säkerhet, såsom ett hus eller en värdefull tomt. Att pantsätta någonting och en medlåntagare är 2 ytterligare utvägar.
Huvudsaken är att långivaren får en säkerhet för de pengar som ska lånas ut. Om säkerheten består av en produkt eller en medlåntagare som delar kreditrisken med dig spelar sällan någon större roll, då huvudsaken är att långivarna känner att deras risktagande inte är allt för högt.
Vad är ett företagslån?
Ett företagslån är en låneform som personer som driver enskilda firmor och/eller aktiebolag kan ansöka om. Det är vanligt att långivaren kräver att du går i personlig borgen om du vill låna pengar som aktiebolagsägare, och utöver det är månadsräntan relativt hög.
Hur mycket kan du låna?
Tumregeln säger att du kan låna till cirka 20 % av omsättningen, så om ditt företag omsätter 4 miljoner kan du i regel låna omkring 600 000 kronor genom att ta ett företagslån.