Annons: Shoppa min stil

Rosa kostymbyxor
Klänning
Knytblus
Cape
Plisserad kjol
Skinnkjol
Slipover
Basker
Slingbacks
Kappa
Kavaj
Väska
Klännning
Linne
Pullover
Satinkjol
Klänning
Kofta
Blus
Skjorta
T-shirt
Skjorta
Cardigan
T-shirt
Skjorta
Väska
Blå klänning
Kjol
Kofta
Väska
Skjorta
Klänning
Väska
Slacks
Kavaj
Kjol
Klänning
Blå knytblus
Kofta
Tröja
Grå kavaj
Linne med spets
T-shirt
Kofta
Klänning
Skjorta
Kappa
T-shirt
T-shirt
T-shirt
Väska
Slipover
Klänning
Plisserad kjol
Skjortklänning
Kofta
Väska
Kavaj
Byxor
Klänning
Kavaj
Väska
Kjol
Pullover
Kavaj
Blus
Väska
Kofta
Kofta
Klänning
Väska
T-shirt
Knytblus
Byxor
Cape
T-shirt
Väska
Linne
Kappa
Stövel
Tröja
Väska
Väska
Kavaj
Stickad klänning
Svarta jeans
Skjorta
Väska
Stickad klänning
Väska
Klänning
Pälsjacka
Kofta
Body
Klänning
Kavaj
Väst
Klännning
Kofta
Kofta
Kavaj
Kofta
Kavaj
Linne
Kjol
Boots
Sandaler
Kavaj
Skjorta
Klänning
Klänning
Väska
T-shirt
Klänning
Kavaj
Ankelboots
Tröja
Grön klänning
Kavaj
Bag
Gucciskärp
Kavaj
Klänning
Kavaj
Klänning
Kappa
Kavaj
Slipover
Kostymbyxa
Kappa
Kofta
Topp
Kjol
Skjorta
Klänning
Blus
Skjorta
Sneakers
Manolo Blahnik
Pullover
Kofta
Blus
Väska
Kjol
Pullover
T-shirt
Slipover
Byxor
Kappa
Klänning
Vit blus
Halsduk
Klänning
Klänning
Jeans
Väska
Kavaj
Kappa
Kofta
Kofta
Kjol
Klänning
Slipover vit
Cardigan
Klänning
Kjol
Klänning
Kjol
Satinkjol
Klänning
Väska
Knytblus

Håll hjärnan frisk med spel som blackjack

Att det är viktigt att hålla kroppen frisk känner de flesta säkert redan till. Det gäller att utmana den med fysisk träning, som kondition och styrka. Samtidigt är det viktigt att låta den vila och återhämta sig. Vår mentala hälsa, och hur man förbättrar den, har börjat att få allt mer fokus men hur är det egentligen med att träna vårt huvud. Hjärngympa är nämligen minst lika viktigt som kroppsgymnastik, och det kan dessutom göras roligt med spel som schack, blackjack och andra kortspel.

 

Undvik att hjärnan åldras i förtid

Hjärnan har ett viktigt jobb. Den ska se till att våra muskler, organ, nerver och allt annat fungerar som de ska. Det är kroppens kontrollcentrum och det är viktigt att den får den service som den behöver.  

När vi åldras blir det svårare för hjärnan att sköta om alla kontroller. Minnet brukar vara bland det första som försvagas. Det finns däremot ovanor som kan göra att hjärnan åldras i förtid. Förutom sjukdomar och skador kan stress och dåliga sömn vara riskfaktorer. 

För att hålla hjärnan frisk gäller det att leva med sunda vanor. Det finns flera livsmedel som sägs vara extra bra för hjärnan, såsom nötter, avokado och blåbär. Det är också bra att stimulera hjärnan. Detta kan göras med hjälp av dagliga vanor och spel, där vi behöver tänka på flera saker samtidigt, är ett bra exempel. 

 

Strategiska kortspel

Pussel, korsord och andra kluringar brukar lyftas fram som bra aktiviteter för att träna hjärnan. Det stämmer till viss del, men de aktiverar oftast bara en del av hjärnan. I spel som blackjack behöver spelaren använda sitt huvud på flera sätt. 

Nybörjare kan tro att blackjack enbart handlar om att försöka få en hand som är värd 21, och att inte passera det värdet. När man läser alla blackjack regler får man snabbt veta att det är mer till spelet än så. Det handlar nämligen om att vinna över given. 

Det kan kännas utmanade att bara lära sig reglerna till ett spel som blackjack. Spelaren behöver lära sig kortens värden. Ess kan t.ex. både vara värt 1 och 11. Det går att bygga upp så kallade mjuka och hårda händer, och om man har två lika kort går det att splitta en hand i två. Det kan användas olika många kortlekar och det gäller att försöka räkna ut när det är läge att stanna, eller att ta ytterligare ett kort. 

När en spelare känner sig säker på reglerna blir kortspelet stimulerande på flera sätt. Blackjack är ett turspel men det krävs både planering och skicklighet. En del av utmaningen är att spelaren faktiskt inte vet vilka kort hen kommer att få. Det gäller att våga satsa och utmana given, som följer andra regler än spelaren. Om given t.ex. får värdet 17 eller mer får hen inte ta fler kort. Det innebär att du kan vinna på en hand med 19 och behöver inte nå 21.

Blackjack är inte det enda kortspelet som utmanar spelaren. Andra exempel är poker, som likt blackjack blandar tur och skicklighet. Där är det även viktigt att försöka läsa de andra spelarna. Bluffning är ett vanligt inslag och du ska försöka uppmärksamma tecken på nervositet eller översäkerhet, samtidigt som du inte ska avslöja något själv. 

 

Schack höjer intelligensen

Ett annat spel som är känt att träna hjärnan är schack. Det här brädspelet har blivit väldigt populärt tack vare Netflix serie The Queen’s Gambit. Det är inte bara en serie för alla som gillar schack. Det är en serie för alla som gillar mode och framför allt mode från 50- och 60-talet.

Det är allmänt känt att schack är ett spel för intelligenta människor, men det är en sanning med modifikation. Alla kan lära sig att spela schack, och faktum är att spelet hjälper oss att bli intelligentare. 

Schack spelas en mot en och spelarna kan hela tiden se varandras pjäser. Det innebär att du inte enbart ska försöka slå ut den andra spelaren. Du ska försöka räkna ut hur du ska kunna blockera din motståndare från att slå ut dig. Spelet kan bidra till att förbättra koncentrationsförmågan, mönsterseende och att tänka flera steg i förväg. 

Att spela spel som är utmanande och som kräver en stor dos koncentration är ett bra sätt att aktivera hjärnan. Spel som blackjack kan ta tid att lära sig, men när reglerna sitter kommer det både att vara stimulerande för hjärnan och underhållande. Kom ihåg, hjärnan är minst lika viktig som resten av kroppen. 

Följ:
Dela

Kommentera


Looking for Something?