Annons: Shoppa min stil

Kappa
Linne
Väska
Kofta
Satinkjol
Väska
Halsduk
Klänning
Basker
Väst
Kavaj
T-shirt
T-shirt
Väska
Kofta
Stövel
Linne
Kavaj
Boots
Klänning
Byxor
Kappa
Byxor
Blus
Kavaj
Bag
Väska
Kavaj
Blus
Kavaj
Skjorta
Kjol
T-shirt
Klänning
Klännning
Kjol
Väska
Skjortklänning
Kofta
Klänning
Knytblus
Kofta
Väska
Klännning
Cardigan
Vit blus
Kavaj
Väska
Skjorta
Manolo Blahnik
Kofta
Kjol
Kappa
Sneakers
Väska
Cape
Kostymbyxa
Grå kavaj
Klänning
Väska
Kofta
Skjorta
Knytblus
Klänning
Kavaj
Kofta
Kofta
Kjol
Kofta
Blus
T-shirt
Kappa
Linne
Pälsjacka
Väska
Byxor
Skjorta
Skinnkjol
Kjol
T-shirt
Kjol
Klänning
Klänning
Väska
Väska
Slacks
Väska
Kappa
Kavaj
Klänning
Klänning
Jeans
Väska
Tröja
Byxor
Klänning
Tröja
Pullover
Klänning
Kofta
Klänning
Tröja
Pullover
Klänning
Kofta
Skjorta
Väska
Slipover
Kofta
Kavaj
Kjol
Skjorta
Pullover
Kofta
Slingbacks
Kofta
Skjorta
Pullover
Kavaj
Väska
T-shirt
Ankelboots
Kappa
Kavaj
Stickad klänning
Kavaj
Kavaj
Knytblus
T-shirt
Kavaj
Väska
Klänning
Kavaj
Skjorta
T-shirt
Väska
Klänning
Rosa kostymbyxor
118   229
67   336
42   340
66   459
30   403

Företag som utnyttjar influencers

Företag som utnyttjar influencers

Hej fina. Kul att få så bra respons på inläggen som är lite mer reflekterande, där jag sticker ut hakan samt inlägg i kategorin “Anna och Maria diskuterar”. Fortsätt att bomba oss med frågor och idéer på vad vi kan diskutera i våra bloggar. Det kan vara allt mellan himmel och jord. Idag diskuterar vi företag som utnyttjar influencers.

“Hej Maria, vi är ett företag som inte har någon budget för marknadsföring så därför satsar vi på att utnyttja dig och andra influencers”. Sådana mail får man varje dag från olika företag. Okej, de formulerar sig inte så men läser man mellan raderna är det det som kommuniceras.

Det här med influencer marketing är ju rätt så nytt. Det har funnits bloggare under många många år nu men att företag använder influencers kanaler för att göra reklam har ju inte förekommit allt för länge. Att det är så pass nytt gör ju att det är många som kan utnyttja och utnyttjas inom detta.

Företag som utnyttjar influencers

Det finns företag som erbjuder influencers endast produkter som betalning för att skriva sökmotoroptimerade blogginlägg och göra reklam för sina tusentals följare. Här är det många företag som verkligen utnyttjar dessa influencers. De kan erbjuda produkter som kostar under 100 kronor och kräva flera flera blogginlägg, instagraminlägg, att man ska anordna tävlingar med mera i gengäld. Plus att influencern ska betala skatt för produkterna.

Det konstiga är att det inte är fler som reagerar. Företag når miljontals personer över hela världen tack vare sina “ambassadörer” som bombar sina följare med reklaminlägg. I utbyte får influencers deras produkter som kostar under hundralappen. Många av dessa företag får priser för sin lyckade influencer strategi. Ja tänk att de kan nå så många för en så billig peng.

Sedan har vi även influencer-portaler (Buzzador, Boostified m.fl) som erbjuder sina kunder (företagen) att synas med sina produkter i deras anslutna influencers kanaler och nå fler för en billigare peng. Klart att det blir billigare när influencers får betalt endast i produkter. Ofta är det produkter som är av det billiga slaget som tomatsås på burk, diskmedel, med mera. Visst “många väljer att bli ambassadörer frivilligt då de tycker det är roligt att testa” (så står det ofta i deras marknadsmaterial) men vet alla att de måste skatta på de här produkterna sen? Vet de vad andra annonsplatser som når lika många kostar för företag? Influencers skapar dessutom mer engagerande content än en vanlig reklamannons / banner gör.

Inse värdet – sluta lönedumpa

Jag känner att jag personligen lär mig mer och mer och även blir bättre på att inse mitt värde. Har ju själv gått på en massa nitar men det är ju så man lär sig. Jag hoppas att fler influencers lär sig och inser sitt värde. Jag hoppas att influencers slutar med lönedumpning. Så länge influencers går med på kass betalning kommer företagen att fortsätta utnyttja. Jag menar varför ska de betala 40 000 för en annonsplats när de kan nå lika många genom att skicka ut billiga produktprover som betalning till influencers? Man ska ha betalt för sitt jobb så är det bara. Och vilket jobb egentligen. Man ska fota, skriva, skapa engagemang, marknadsföra innehållet med mera.

Förutom att det finns många företag som utnyttjar influencers finns det ju även influencers som utnyttjar företag. Jag pratar om influencers som köper följare och engagemang och därigenom bedrar företagen som är beredda att betala mer för att de tror att influencern faktiskt når ut till siffran som står under antal följare. Men det får bli ett annat inlägg =)

Hur går era tankar kring influencer marketing och utnyttjande inom detta? Läs Annas inlägg här.

 

Följ:

1 kommentar

  1. Malin
    28 november, 2018 / 16:49

    Väldigt betänkvärt inlägg, Maria. En riktigt nyttig tankeställare! Har själv tackat ja till erbjudanden med produkter mot marknadsföring men slutat med det nu eftersom jag insett att den tid jag lägger ner på att skapa content osv inte motsvarar det (oftast) lilla värde jag får i form av en produkt från företaget. Företag med ”ambassadors” som måste betala för produkter och sedan marknadsföra dom borde skämmas för sin strategi! Puss pårej ?

Kommentera


Söker du efter något?