Annons: Shoppa min stil

Byxor
Jeans
Linne
Linne
Kjol
Kavaj
Klännning
Klänning
Väska
Byxor
Jeans
Linne
Linne
Kjol
Kavaj
Klännning
Klänning
Väska
61   288
62   375
54   426
100   481
53   409

Att bli dömd för sitt utseende – av kvinnor

Hej fina. Jag och Anna har lanserat en ny gemensam kategori i våra bloggar: Anna och Maria diskuterar. Det är ni som läser våra bloggar och följer oss på Instagram som får ställa frågor och berätta om vad ni vill att vi ska diskutera. I fredags frågade vi er och då ni var flera som ville veta hur vi upplever fördomar och att bli dömd för sitt utseende så blir det vår första topic.

Så fort vi började få in frågor hur vi upplever fördomar och om vi känner att vi blir dömda för våra utseenden inledde vi en lång diskussion. Både jag och Anna har sedan väldigt många år tillbaka upplevt att andra dömer oss för våra utseenden och det som förvånar är att det i många fall är andra kvinnor som dömer.

Jag har sedan tidiga tonåren varit lite piffig. Jag har gått i högklackat, haft handväskor, sminkat mig rätt mycket och därför stuckit ut bland andra i min omgivning som kanske haft lite mer sportig, vardaglig stil. Jag och mina vänner har haft väldigt olika stilar men då ingen av oss dömt har det liksom inte spelat någon roll. Dock har jag upplevt många fördomar, kommentarer och ifrågasättande blickar från andra, bekanta och okända. Det värsta är att många är kvinnor och dessutom kvinnor som kallar sig feminister.

Jag har hört av vänner att deras vänner och bekanta sagt att jag tror att jag är något, att jag är snobbig, att jag inte är feminist, att jag är ytlig, att jag klär upp mig för att få mäns uppmärksamhet. Detta har de uttryckt utan att ens ha pratat med mig. Så fördomsfullt och dessutom väldigt fel.

Sedan har jag också upplevt en hel del kommentarer om min kvinnliga stil i olika offentliga sammanhang. En gång till exempel på en krog i Umeå var det ett gäng tjejer som kom fram till mig och sa “alltså vad gör du här? Handväska och högklackat! Dra till Rex istället!” (En annan krog i Umeå). Jag blev så chockad och ledsen. Jag som tyckte att de tjejerna, som jag visste var feminister, var coola och så var de så dömande mot andra kvinnor.

Redan på högstadiet och gymnasiet fick jag en massa elaka kommentarer på nätet om mitt utseende, min klädsel och kropp. Liknande exempel är här i Malmö där jag ofta möter tjejer som vill lyfta andra tjejer och pratar girl power och medsystrar men så kan de ändå kommentera och ifrågasätta mina kläder och mitt utseende. Så himla tråkigt!

Jag tycker själv att jag är en väldigt fördomsfri person som inte dömer andra efter utseende. Jag hoppas verkligen att det är så till 100% och att andra också upplever mig som så. Självklart är jag feminist men det har tyvärr tagit ett tag för mig att känna mig “hemma” och välkommen inom feminismen. Vi kvinnor ska ju såklart hylla och heja på varandra ???.

Läs gärna Annas inlägg om hur hon upplevt och upplever detta. Kommer upp under kvällen :).

Följ:

2 Kommentarer

 1. 11 november, 2018 / 21:31

  Så kul att läsa ditt inlägg. Jag fick nämligen förtydliga vad feminism är i min text för de som kanske råkat glömma vad det är.

  • Maria
   Författare
   11 november, 2018 / 21:35

   Åh ja så illa kan det faktiskt vara i många fall! ?

Kommentera


Söker du efter något?